Obnova verejných budov je v plnom prúde. Na čo treba myslieť vopred?!

V tomto blogu sa pozrieme na verejné budovy a ich rekonštrukcie. Keďže v súčasnosti prebiehajú výzvy na obnovu budov a väčšina inštitúcií a podnikov sa ich zúčastňuje, je dobré vedieť čomu sa vyhnúť, s čím počítať a na čo si dať pozor z hľadiska financií, ale aj časovej tiesni. Ak sa predpokladá prítomnosť azbestu, je dobré vyhnúť sa situáciám, ktoré môžu ohroziť prerábku a navýšiť rozpočet.

Ak patríte k realizátorom stavebných úprav, zo skúseností možno už sami viete, že pôvodná projektová dokumentácia nestačí. Väčšina budov bola postavená predtým ako bol azbest zakázaný, a tak je viac ako pravdepodobné, že požadované informácie o prítomnosti azbestu v pôvodných dokumentoch vôbec nenájdete. Na to by mal upozorniť projektant danej stavby, ktorého povinnosťou je zistiť či je v objekte potenciál nájdenia NO – azbestu. Môže sa vyskytovať v izoláciách, podlahách, v priečkach budov ako aj v potrubí či v obvodových stenách tzv. boletických paneloch.

Prečo je dôležité vedieť o prítomnosti azbestu vopred? Ako to už zvyčajne býva, projektová dokumentácia obsahuje rozpočet, a ten je následne na stavbu vyčlenený. Ak sa zistí prítomnosť azbestu až počas samotnej realizácie projekt, na základe platnej legislatívy bude nutná jeho demontáž a tým aj navýšenie celkového rozpočtu. To rozhodne investora nepoteší a niekedy dokonca hrozí celkové pozastavenie prác, z čoho vyplývajú nielen vyššie finančné prostriedky ale aj omeškanie dokončenia stavby. Aby sa predišlo takýmto problémom, je jednoduchšie vykonať audit na prítomnosť azbestu ešte počas projektovania stavby. Ak sa výskyt potvrdí, stihnete navýšiť rozpočet a stavba sa neomešká.

Ak patríte do skupiny investorov, projektantov alebo realizátorov, rozhodne trvajte na rozsiahlom prieskume, dokážete tak predísť ďalším komplikáciám. V prípade, že ste narazili na azbest, v akomkoľvek štádiu stavby, dajte nám vedieť. Urobíme možné aj nemožné, aby sme NO - azbest dostali z vašej stavby preč tak rýchlo ako to len pôjde. Likvidáciou azbestu sa zaoberáme už viac ako 15 rokov. Disponujeme certifikovanou a špecializovanou technikou určenou práve na stabilizáciu a odstránenie NO. „Dokážeme sa dostať aj do výšok“ – ako jedna z mála firiem poskytujeme služby výškových prác s horolezeckou technikou. Stavte na kvalitu a kontaktujte nás. Naše služby dokážeme pokryť po celom Slovensku.

Fotogaléria

Pozor! Azbest môže vážne poškodiť zdravie
Ochrana osobných údajov
Kontakt
Fotogaléria

    

The company has implemented an integrated management system focused on quality assurance, environmental protection and occupational safety.