Nezvyčajné miesta, kde môžete nájsť azbest

Určite aj Vy občas zachytíte informáciu, že Slovenská Obchodná Inšpekcia sťahuje z obehu tovar, ktorý nevyhovuje bezpečnostným alebo hygienickým predpisom.

Vzhľadom na to, že na Slovensko sa tovar dováža prakticky z celého sveta, je potrebné byť obozretný.

Pozrime sa spoločne, na akých neobvyklých miestach a produktoch sa azbest môže nachádzať.

1. Domáce spotrebiče

Azbest bol v malej miere súčasťou bežných domácich spotrebičov vyrobených pred rokom 1988. Digestory, fény na vlasy, výrobníky popcornu, prípadne poťahy na žehliace dosky, teda všetky produkty ktoré sú v styku s vysokými teplotami. V spotrebičoch vyrobených po roku 1988 sa už azbest našťastie nenachádza.

2. Autodiely

Azbest sa vďaka svojej odolnosti voči teplu často používal v autopriemysle. Brzdové doštičky a obloženia, prevodovky, ako aj mnoho ďalších súčiastok ktoré museli zvládať vysoké trenie obsahovalo azbest.

3. Ochranné odevy

Je až ironické, že odevy ktoré nás mali chrániť v skutočnosti obsahovali azbest. V zásterách, prilbách, rukaviciach sa nachádzal komerčný azbest. Ešte prekvapivejšia je skutočnosť, že azbest bol pridávaný do respirátorov a masiek proti prachu.

4. Rozvodné a poistkové skrinky

Pred rokom 1988 sa azbest bežne pridával do rozvodných a poistkových skriniek. Našťastie, pokiaľ skrinka nebola poškodená, samotný azbest bol neškodný. Ak však máte staršiu nehnuteľnosť so staršou rozvodnou skrinkou, odporúčame si ju nechať skontrolovať, prípadne vymeniť za novší model.

5. Toalety

Áno, v starších modeloch toaliet je možné nájsť azbest. Do starších splachovacích nádržiek sa v minulosti pridával azbest, aby boli robustnejšie a odolnejšie. Pokiaľ nádržka nie je poškodené, riziko uvoľnenia azbestu do ovzdušia je nízke.

6. Make up

Aj keď to znie až neuveriteľne, vďaka obchádzaniu predpisov sa azbest podarilo nájsť už aj v make-upe. Základom kozmetických prípravkov býva mastenec. Ten sa v prírode vyskytuje spoločne s azbestom. Počas ťažby mastenca existuje riziko kontaminácie azbestom. Nie je to tak dávno, čo musel byť z trhu stiahnutý make-up značky Jojo Siwa, ktorý bol pozitívne testovaný na prítomnosť azbestu.

Ak máte podozrenie, že sa vo Vašom dome môže nachádzať azbest, určite nás kontaktuje. Veľmi radi Vám pomôžeme s identifikáciou a likvidáciou azbestu.

Fotogaléria

Pozor! Azbest môže vážne poškodiť zdravie
Ochrana osobných údajov
Kontakt
Fotogaléria

    

The company has implemented an integrated management system focused on quality assurance, environmental protection and occupational safety.