Ako vyzerá azbestová izolácia?

Aj keď o azbeste toho nemusíte vedieť veľa, určite je dobré vedieť aspoň základnú informáciu – azbest je nebezpečná karcinogénna látka, ktorej by ste sa určite mali vyhýbať.

V starších domoch sa azbest nachádza na mnohých miestach – od rúrok až po lepidlo na dlaždice. Jedným z najbežnejších materiálov obsahujúcich azbestové vlákna je izolácia podkrovia a stien. Vaša stará izolácie nemusí byť automaticky nebezpečná. Rýchla vizuálna kontrola Vám napovie, či si máte nechať svoju izoláciu otestovať odborníkmi na likvidáciu azbestu.

 

Ako vyzerá izolácia s obsahom azbestu?

Ak hľadáte azbest v izolácii, pravdepodobne hľadáte vermikulit. Aj napriek tomu, že nie všetok vermikulit obsahuje azbest, v minulosti sa izolačné dosky vyrábali z vermikulitu s prímesou azbestu. Vermikulit má vzhľad drobných kamienkov šedej, hnedej alebo striebristo-zlatej farby. Vermikulit sa pri zahrievaní rozpína a vytvára ľahké kamenisté častice, ktoré tvoria izoláciu. Surový vermikulit bol v minulosti získavaný z bane Libby v Montane (USA). Bol kontaminovaný azbestom, čo sa však v minulosti považovalo skôr za výhodu.  V súšasnosti je už každý vermikulit testovaný, aby neobsahoval prímesy azbestu.

Ak máte v dome mäkkú izoláciu, ktorá je sivá a bez lesku, pravdepodobne sa jedná o celulózovú izoláciu. Jedná sa o izoláciu, ktorá sa bežne vháňa pod strechu a je úplne neškodná.

Ak máte bielu izoláciu, ktorá je „nadýchaná“ a je mierne lesklá, pravdepodobne sa jedná o izoláciu zo sklenných vlákien. Sklolaminát môže dráždiť pokožku, po vdýchnutí spôsobiť podráždenie dýchacích ciest, avšak nie je známe, že by spôsoboval rakovinu.

Ďalšou izoláciou na báze minerálnych výplní je minerálna vlna, ktorá má vláknitú, mäkkú štruktúru. Rovnako ako izolácia zo sklenných vlákien aj táto spôsobuje pri neopatrnej manipulácii podráždenie, avšak nie je známe vážne zdravotné ohrozenie.

Čo ak zistíte, že sa v dome nachádza azbest?

Ak zistíte, že sa vo Vašom podkroví, alebo na stenách nachádza izolácia s obsahom azbestu, obráťte sa na odborníkov.

Izoláciu určite nenarúšajte. Azbestové vlákna sú najnebezpečnejšie, keď sa vdýchnu do pľúc. Vašou jedinou úlohou teda bude zavolať odborníkov - likvidácia azbestu je totiž povolená len ceritikovaným spoločnostiam.

Ak máte podozrenie, že sa vo Vašom dome nachádza azbest, určite nás kontaktujte. Radi Vám pomôžeme nielen s identifikáciou, ale aj s likvidáciou azbestu.

Fotogaléria

Pozor! Azbest môže vážne poškodiť zdravie
Ochrana osobných údajov
Kontakt
Fotogaléria

    

The company has implemented an integrated management system focused on quality assurance, environmental protection and occupational safety.