Aký druh podlahy pravdepodobne obsahuje azbest?

Vinylové podlahy sú obľúbenou voľbou v komerčných budovách, ale aj v rodinných domoch. Podlahové vinylové dlaždice, alebo rovno celý koberec majitelia budov milujú práve kvôli nízkej cene, dobrej dostupnosti, dlhej životnosti a širokej ponuke vzorov.

V minulosti sa azbest bežne pridával aj do podláh, z ktorých sa v prípade poškodenia uvoľňoval do vzduchu. Takéto tipy podláh ešte stále môžeme nájsť v starších budovách, ktoré boli postavené pred rokom 1980.

Pokiaľ nie je podlaha priamo poškodená, obyvatelia budov sa nemusia obávať. Je však potrebné si byť istý, že materiál na podlahe naozaj nie je poškodený vŕtaním, pílením, alebo fyzickým opotrebením. Ak ste však robili akékoľvek stavebné úpravy, zaznamenali ste poškodenie vodou, alebo obyčajné fyzické opotrebenie, odporúčame kontaktovať špecializovanú spoločnosť, ktorá materiál preverí a odporučí ďalší postup.

Ako vie majiteľ nehnuteľnosti identifikovať azbest?

Existuje niekoľko spôsobov, ako aspoň orientačne zistiť, či sa v podlahe môže nachádzať azbest:

1. Najjednoduchší a najspoľahlivejší spôsob je poveriť testovaním špecializovanú firmu. Tá v spolupráci s laboratóriom nielen bezpečne odoberie vzorky, ale aj spoľahlivo identifikuje azbest.

2. Ak ešte nie ste rozhodnutí, čo ďalej po pozitívnej identifikácii, skúste zohľadniť vek Vašej nehnuteľnosti. Ak bol dom alebo komerčný objekt postavený pred rokom 1980, existuje vysoká šanca, že sa v dome nachádza azbest.

3. Taktiež odporúčame skontrolovať vzhľad podlahy – ak Vaša podlaha pozostáva z vinylových dlaždíc, hľadajte tie, ktoré vyzerajú mastne alebo sú zafarbené. V minulosti sa do týchto dlaždíc pridával asfalt. Ten časom degraduje a spolu s ním sa uvoľňuje aj azbest.

4. Možno ste si všimli, že niektoré z dlaždíc sa odlepujú, a pod nimi sa nachádza silné čierne lepidlo. Jedná sa o tmel, ktorý sa v minulosti používal na lepenie dlaždíc. Toto čierne tmelové lepidlo s vysokou pravdepodobnosťou obsahuje aj azbest.

Ako majiteľ budovy máte na výber – ponechať starú podlahu na mieste a prekryť ju vrstvou novej, alebo  sa vysporiadať s azbestom raz a navždy a nechať ho z nehnuteľnosti odstrániť. Ako firma, ktorá sa zaoberá likvidáciou azbestu vieme, aké zdravotné potiaže azbest spôsobuje. Likvidácia azbestu je síce náročnejší proces, avšak ak Vám záleží na zdraví Vašich blízkych, určite odporúčame vysporiadať sa s touto environmentálnou záťažou raz a navždy.

Napíšte nám, alebo zavolajte a my Vašu nehnuteľnosť radi skontrolujeme a pripravím Vám nezáväznú cenovú ponuku na likvidáciu azbestu.

Fotogaléria

Pozor! Azbest môže vážne poškodiť zdravie
Ochrana osobných údajov
Kontakt
Fotogaléria

    

The company has implemented an integrated management system focused on quality assurance, environmental protection and occupational safety.