Ohrozenie azbestom počas svojpomocnej rekonštrukcie bytu alebo domu

Renovácia domu alebo bytu môže byť veľmi vzrušujúcim obdobím. Všetko plánujete do posledného detailu , tešíte sa, že si konečne doprajete bývanie v krajšom a lepšom prostredí.

Je úplne v poriadku, ak si nehnuteľnosť rekonštruujete sami, vo vlastnej réžii. Čo je však horšie, sú nemilé prekvapenia, ktoré počas rekonštrukcie nikto neočakával. Až po odkrytí povrchových materiálov, prípadne odstránení podlahy majiteľ zisťuje, z čoho bol vlastne dom postavený.

Jedným z najväčším prekvapení je určite azbest, ktorý sa v minulosti bežne používal. Môžete ho nájsť napríklad v týchto materiáloch:

  • Strešná krytina
  • Izolácia
  • Vinyl
  • Omietky
  • Potrubia
  • Stropné kazety
  • Izolácia okolo kotla teplovodných potrubí

Ak žijete v dome postavenom pred rokom 1990, je vysoká šanca, že sa v dome nachádzajú materiály s obsahom azbestu. Je dôležité si uvedomiť, že tieto materiály nie sú škodlivé do momentu, kým nedôjde k ich poškodeniu, čo sa však počas rekonštrukcie bežne stáva.

Laik skutočne nedokáže posúdiť, či sa v danom materiály nachádza azbest. Preto je dobré povolať certifikovanú firmu, ktorá dokáže na základe skúseností a testov zistiť prítomnosť azbestu. Ak budete ešte pred rekonštrukciou vedieť, čo vás očakáva, ušetrí vám to čas a minimalizuje stres pri renovácii.

V prípade zistenia prítomnosti nebezpečných materiálov firma odporučí presný postup ne odstránenie azbestu. Vzhľadom na to, že sa jedná o nebezpečný materiál, je likvidácia azbestu riadená prísnymi bezpečnostnými pravidlami a môže ju vykonávať len certifikovaná firma.  Ak chcete vedieť, koľko stojí likvidácia azbestu, kontaktujte nás. Radi Vám pripravíme nezáväznú cenovú ponuku.

Fotogaléria

Pozor! Azbest môže vážne poškodiť zdravie
Ochrana osobných údajov
Kontakt
Fotogaléria

    

The company has implemented an integrated management system focused on quality assurance, environmental protection and occupational safety.