Likvidácia karcinogénneho azbestu

Azbest sa často spája s rôznymi zdravotnými rizikami, a aj keď mnoho ľudí si myslí, že je jedovatý, realita je zložitejšia. V tomto článku sa pozrieme, prečo je azbest považovaný za nebezpečný, aj keď nie je toxický v tradičnom slova zmysle.

Azbest a jeho štruktúra

Azbest je termín, ktorým sa označuje ako skupina minerálov s vláknitou štruktúrou. Tieto vlákna sú mimoriadne odolné voči teplu, chemikáliám a elektromagnetickému žiareniu, čo ich robí obľúbenými v mnohých priemyselných aplikáciách. Ich najväčším nebezpečenstvom sú ich fyzikálne vlastnosti a to, že sú dlhé, tenké a lámavé.

Koncové časti týchto vlákien môžu ľahko vniknúť do živých tkanív, predovšetkým do pľúc, a tam zostávajú zakotvené. Ich odolnosť znamená, že telo len ťažko bojuje s ich odstránením. Tým pádom tieto častice dlhodobo dráždia tkanivo, čo môže viesť k závažným zdravotným komplikáciám.

Azbest ako karcinogén

Jedným z najväčších obáv spojených s azbestom je jeho schopnosť spôsobovať rakovinu. Je klasifikovaný ako "dokázaný chemický karcinogén", čo znamená, že existujú vedecké dôkazy o tom, že expozícia azbestu môže viesť k vzniku rakoviny u ľudí.

Najčastejšie spojeným ochorením s azbestom je mezotelióm, zriedkavá forma rakoviny obalu pľúc, brucha a srdca. Azbest môže spôsobiť aj iné druhy rakoviny, napríklad rakovinu pľúc a rakovinu hrtana.

Bezpečnostné opatrenia pri práci s azbestom

Vzhľadom na riziká spojené s azbestom je dôležité, aby s ním pracovali iba odborníci s príslušným školením a vybavením. Na Slovensku je práca s azbestom regulovaná prísnymi predpismi. Ak má niekto manipulovať s materiálmi obsahujúcimi azbest alebo odstraňovať azbest z budov, musí byť špeciálne vyškolený a mať povolenie od príslušných orgánov. Preto neváhajte ani chvíľu a oslovte odborníkov z oblasti likvidácie azbestu, aby vám pomohli pri jeho odstránení. Bezpečnosť na prvom mieste, za každých okolností! 

Hoci azbest nie je jedovatý ako celok, jeho zákerná vláknitá štruktúra a schopnosť spôsobovať rakovinu ho robia nebezpečným. Je dôležité chápať tieto riziká a postarať sa o to, aby boli pri práci s azbestom dodržiavané všetky bezpečnostné opatrenia.

Kontaktujte nás a my vás zbavíme nebezpečného azbestu alebo iného nebezpečného odpadu profesionálne a rýchlo. Neviete presne, koľko to bude stáť? Pripravíme Vám nezáväznú cenovú ponuku s presnými informáciami o službách a cenách. Jednáme narovinu.

Kontakt

Telefón: 0910 90 70 40, 0903 90 70 27

Email: ronar@ronar.sk

Fotogaléria

likvidacia_azbestu_ronar_kosice
Pozor! Azbest môže vážne poškodiť zdravie
Ochrana osobných údajov
Kontakt
Fotogaléria

    

The company has implemented an integrated management system focused on quality assurance, environmental protection and occupational safety.