Kedy dochádza k najväčšiemu úniku azbestových vláken?

AZBEST JE PRE ĽUDSKÝ ORGANIZMUS VYSOKO ŠKODLIVÝ MATERIÁL!

Čo je dôvodom jeho škodlivosti?

Azbest je jemne vláknitý minerál najčastejšie bielej alebo zelenej farby, pričom pojem azbest zahŕňa celú skupinu rôznych odrôd vláknitých kremičitanov. Vytvára dlhé tenké vláknité štruktúry, ktoré sa štiepajú po dĺžke. Najväčšie nebezpečenstvo spočíva v malých rozmeroch azbestových vláken, ktoré sa pri obrábaní uvoľňujú do prostredia.

Pri mechanickom poškodení napr. pílení, brúsení, vŕtaní sa ihličky azbestu dostávajú do vzduchu, kde sú schopné vznášať sa. Vdýchnutím sa dostávajú do pľúc a pre svoju ostrú štruktúru zostávajú zapichnuté v pľúcnej výstelke, dráždia pľúca a telo nie je schopné sa ich zbaviť ani vykašliavaním. Postupom času okolo nich môže vzniknúť rakovinový nádor. Jedná sa o veľmi nebezpečnú karcinogénnu látku.

Aj keď majú pľúca samočistiaci efekt, ktorým dokážu pri odkašliavaní zbavovať pľúca prachu, v tomto prípade nefunguje. Azbestové vlákna sa uvoľňujú v nepatrných rozmeroch dĺžky od 5 µm do 100 µm a hrúbky do 3 µm. Sú viditeľné iba pod mikroskopom, takže ich prítomnosť v ovzduší si vôbec neuvedomujeme. Azbest dokonca nemé žiaden zápach a tak nie je možné ho spozorovať ani takýmto spôsobom.

Vedecké výsledky

Z dostupných zdrojov je známe, že napr. vo Veľkej Británii zomiera ročne približne 3 000 ľudí na choroby spôsobené účinkom azbestu. Predpokladá sa, že v najbližších rokoch sa uvedené číslo ešte zvýši na takmer 100 000. V štúdii je zaznamenané, že zo spomenutých 3 000 ľudí je prakticky 25 % takých, ktorí kedysi pracovali v stavebníctve alebo v údržbe. V USA je tento počet ešte vyšší.

Neriskujte svoje zdravie, expozícia azbestu môže mať fatálne následky na zdravie človeka. Máte vo svojom okolí azbestovú krytinu, alebo iné povrchy? Neváhajte a kontaktujte špecializovaných odborníkov s oprávnením na likvidáciu azbestu.

Už 15 rokov sme Vám k dispozícii na celom Slovensku. Neváhajte a kontaktujte nás na tel.č. 0910 90 70 40 alebo mailom na ronar@ronar.sk. Postaráme sa o odbornú demontáž azbestu, jeho stabilizáciu, prepravu a následné zneškodnenie.

Bezpečnosť je u nás na prvom mieste, ku každému zákazníkovi pristupujeme individuálne a zvolíme najbezpečnejší a cenovo najdostupnejší spôsob likvidácie azbestu.

Fotogaléria

Pozor! Azbest môže vážne poškodiť zdravie
Ochrana osobných údajov
Kontakt
Fotogaléria

    

The company has implemented an integrated management system focused on quality assurance, environmental protection and occupational safety.